Christophe et Alexia NOYON – „Späť ku koreňom a vášni k pivu“

Keďže som sa narodil na farme Belle Dalle a som srdcom vidiečan, vždy som vedel, že sa chcem vrátiť k svojim koreňom. Vyštudoval som poľnohospodárske inžinierstvo (ISA Lille) a potom som sa stal amatérskym sládkom.

Po 13 ‐ ročnej praxi v „Dupont de Nemours“ som sa rozhodol opustiť svoju prácu a splniť si sen: vybudovať si svoj vlastný pivovar na Cote d’Opale a vrátiť sa domov na rodinnú farmu. Moja manželka po vyštudovaní Medzinárodnej školy obchodu (National School of Commerce ‐ ESSCA Angers) a po vykonávaní humanitárnej práce vo Francúzsku a v zahraničí pracovala rok ako riaditeľka pre francúzsky štátny vzdelávací systém, než sa rozhodla zanechať prácu, aby sa tomuto projektu mohla venovať spolu so mnou.

Máme tri malé deti, a preto sme si mysleli, že je potrebné snažiť sa nerobiť veľa vecí naraz a skombinovať naše schopnosti a zároveň uchovať stabilný životný štýl pre rodinu. Tak som sa vo veku 37 rokov stal opäť študentom, aby som si rozšíril kvalifikáciu o trojročné štúdium v oblasti pivovarníctva v Louvain La Neuve v Belgicku. Tento kurz som dokončil dvoma pobytmi v malých, belgických pivovaroch.

PRVÝ KROK ‐ ZÁKLADY

V marci 2003 vznikol pivovar Christophe Noyon vďaka úsporám a pomoci zo strany viacerých partnerov z rôznych asociácií a inštitúcií. Na jar 2003 sme uviedli na trh naše prvé pivo „2 CAPS“ ‐ svetlé anglické pivo v nadväznosti na tradičné, kláštorné pivo.

Nakoniec, v jari 2004, sa na stoloch objavilo osviežujúce a chutné pšeničné pivo „Blanche de Wissant“. Začiatkom roka 2004 som taktiež prevzal rodinnú farmu s dlhodobým projektom zaoberajúcim sa celým procesom od pestovania sladu až po konečný produkt.

 

PARÍŽ NEBOL POSTAVENÝ ZA JEDEN DEŇ

Pre zabezpečenie nezávislého, životaschopného, dlhodobého projektu na trhu, ktorý sa zameriava rovnomerne na predvýrobný, ako aj na povýrobný proces (priemyselní spracovatelia sladu, veľké pivovary, hypermarkety, zmluvy o varení piva, …), je potrebné, aby sa takýto projekt tvaroval progresívne.

Pred varením v prevádzke sme preto začali zdokonaľovať a propagovať naše prvé pivá. Každý víkend sme vítali návštevníkov, ktorí sa dozvedeli o našom projekte, a ktorí mohli kupovať naše pivo priamo z farmy. Naše pivá sú tiež distribuované do stále väčšieho počtu kaviarní, hotelov, reštaurácií, lahôdok, vinoték, malých a stredne veľkých supermarketov v regióne, čo nám v roku 2005 umožnilo prekonať naše ciele a dosiahnuť 1100 HL predaja piva.

Po uspokojujúcom úspechu, s ktorým sa stretli naše prvé pivá, sme sa rozhodli v roku 2004 prijať prvého zamestnanca. V decembri 2005 sme opravili stodolu pre inštaláciu varne, fermentačných tankov a pre stáčaciu linku.

DRUHÝ KROK ‐ VARENIE PIVA V PREVÁDZKE

Rok 2006 znamenal významný krok v expanzii našej spoločnosti. V nadväznosti na spustenie zariadenia sme začiatkom júna uviedli na trh naše prvé pivo varené v prevádzke. Nazvali sme ho „Noire de Slack“ ‐ hnedé pivo s praženou vôňou … pivo ocenené striebornou medailou na poľnohospodárskej výstave v roku 2007.

Krôčik po krôčiku sme začali v prevádzke variť všetky naše receptúry, mysliac na kľúčové hodnoty našej spoločnosti: nezávislosť a kvalita. V
júli 2006 sme za účelom narastajúcej potreby podniku prijali nového zamestnanca a v auguste sme prijali mladého učňa.

 

Z POĽA DO POHÁRA ‐ „BELLE DALLE“

V pivovarníckom svete je len málo znalostí a vedomostí o pôde. Tak ako medzi poľnohospodárom, ktorý pestuje jačmeň pre varenie piva (hlavná prísada piva) a sládkom: jačmenné zrná sú prevedené do formy sladovníckeho jačmeňa, tento prechodný proces sa vykonáva tzv. výrobcom sladu.

My ako poľnohospodári a pivovarníci, na samom začiatku bolo jednou z našich prvotných túžob oživiť pojem pivovarníckej farmy a to, aby sme pestovali vlastný, veľmi dobrý a uznávaný jačmeň pre varenie piva. Aby sme to docielili, museli sme nájsť výrobcu sladu, ktorý by mal záujem o výrobu niekoľkých desiatok ton sladu…

Tento cieľ sme dosiahli a pole jačmeňa zozbierané v lete roku 2006 na farme bolo riadne na 100% zošrotované (HACCP) a následne prvýkrát použité na varenie piva. Čoskoro uvedieme na trh „BELLE DALLE“ inšpirované názvom rodinnej farmy. „BELLE DALLE“ bude svetlé pivo o cca 8° alk./obj ., varené z jačmeňa pestovaného na našej farme.

ZDIEĽAJTE NAŠE NADŠENIE ‐ PIVO: SPOLOČENSKÝ NÁPOJ S MNOŽSTVOM PRÍCHUTÍ A AKO KULINÁRSKA INGREDIENCIA NA CESTE OBJAVOVANIA

Vo Francúzku sa z piva stala silne industrializovaná oblasť. Vytratila sa chuť a rozmanitosť tradičných, remeselných pív. V posledných rokoch ale niektoré malé, nové pivovary ponúkajú rozmanité a chutné pivo. Naša firma sa poberá práve týmto smerom a v najbližších rokoch je našou túžbou zorganizovať obhliadku pre turistov, ktorá ponúkne poznanie pojmu „z poľa až ku konečnému produktu“ a objavenie nových receptúr pre kvalitné a originálne pivo.

Podľa nás je dôležitejšie posilniť, inovovať, vysvetliť, spolupracovať, získať miestnu podporu pre naše pivo, než sa snažiť o expanziu. Pivo, zložitý a rôznorodý nápoj predkov je v súčasnej dobe nanovo objavovaný. Tak, ako je to u vína, každý druh piva ‐ svetlé, silné, pšeničné, tmavé alebo čierne, sa môže podávať na rôznych spoločenských príležitostiach ako aperitív, ochutnávka, s jedlom. Pri varení sa môže použiť ako súčasť rodinných receptov, no taktiež je prísadou, ktorá je v oblasti gastronómie na ceste objavovania…

Christophe et Alexia NOYON

Brasserie artisanale des 2 Caps ‐ www.2caps.fr
Ferme de Belle Dalle
62179 Tardinghen, Francúzsko